תמונות אלו הן מראשית המאה העשרים, צולמו על ידי צלמי האמריקן קולוני בשחור לבן ונצבעו .
בכנס הקליעה שהתקיים ביום ששי האחרון לימדתי קליעה של קמעות קציר. כיוון שהיינו בחווה חקלאית, ביקשתי שישאירו לנו שדה קטן, והתחלנו את הסדנא בקציר החיטה. זו הזדמנות נהדרת בעיני – לעבוד בחומר אותו אנחנו קוצרות. עבור כל המשתתפות החוויה של קציר במגל היתה חדשה. הן מעולם לא עשו זאת. בלי קשר למשתתפות הסדנא, כחלק מהכנס, הרציתי על המנהג (של קליעה בדגן) וההיסטוריה שלו. בדרך כלל אני מספרת על כך בסדנאות של קמעות הקציר תוך כדי ה"תקשיש" – הכנת השיבולים לקליעה. אבל הפעם היתה לי אפשרות להציג מצגת, וניצלתי אותה כדי לדבר לא רק על הקליעה אלא על הקציר עצמו. באותו יום ששי היה חם, ישבנו בכיתה עם מאורר, ועדיין היה חם, ואני התחלתי את ההרצאה בזה שחם לנו, אבל בואו נחשוב על אלו שבדיוק בעונה הזו עובדים/ות מהבוקר עד הערב בשדות הדגן וקוצרים/ות שטחים ענקיים במגלים, תוך כפיפת הגב ורכינה על השיבולים. הראיתי סרטונים ממרוקו, שם הקציר נעשה במגלים ממש עכשיו, בעודכם/ן קוראים/ות, הראיתי את חברתי ח'אולה מספרת על מנהגי הקציר שהיא זוכרת מילדותה, והראיתי גם תמונות מסוסיא מלפני שתים עשרה שנים, כשתוך כדי סדנת חביצה גילינו שהחג'ה שארה הלכה לקצור, כי העונה בוערת, והצטרפנו אליה.
קצרנו איתה חצי שעה עד שעה – לא יותר. מספיק כדי להבין שאף אחד/ת מאיתנו לא באמת יכול/ה לעמוד בקצב של האישה המבוגרת הזו, וגם שלא באמת הבנו את התנועה ואת המלאכה, ושיש בזה הרבה יותר ממה שנראה לעין.
|
|
לאחרונה, בעקבות המפגשים עם הנשים הבדואיות בבקעת הירדן, ועם הנשים האתיופיות איתן אני עובדת בקרית אתא, ועם שמיעת הסיפורים של זקנות יבנאל, ובכלל – אני חושבת המון על הבורות שלנו לגבי החיים של אחרים/ות, שיש בינינו הפרשי זמן ומקום, מוצא והיסטוריה. נראה כאילו מציאויות החיים שלנו ושלהם/ן כל כך רחוקות זו מזו, שאין לנו באמת אפשרות להבין. ברור שזה נכון תמיד לגבי כל שני א/נשים. אבל במפגשים עם מציאות חיים כל כך שונה – זה בולט הרבה יותר.
|
|
ביום ששי הקרוב אני עורכת אצלי סדנא לקליעה של "קמעות קציר" משיבולים.
את ההרצאה על המנהג, ההיסטוריה, ושינויי התודעה שהוא קשור בהם, ביחד עם אלוהויות המזרח הקרוב, טקסים מיניים וטקסי קציר פלסטיניים אני אספר תוך כדי ה"תקשיש".
זה קצת ברגע האחרון, אבל אפשר להצטרף.
זו סדנא מהנה ומספקת, ואפשר בהחלט לנסות להזמין אותה גם בזמנים ובמקומות אחרים.
הפרטים כאן: https://www.old-crafts.co.il/Nt
מי שהשתתפ/ה בסדנא הזו ורוצה ללמוד לקלוע דגמים מורכבים יותר – ארגנו קבוצה קטנה ובואו
ואפשר גם להזמין את ההרצאה בלבד, עכשיו שיש לי מצגת מוכנה…
|
|
בנסיעות להר חברון, עדיין אפשר לראות את המציאות הזו, של חיבור לאדמה מתוך תלות ושייכות. לא דיבורים על "חיבור" של כאלה (אני נמנית עליהם/ן) שיוצאים/ות לטבע כדי להיות בטבע ולהתחבר אליו אבל אחר כך חוזרים/ות לבית ולמקלחת חמה ולשגרת חיים שחשמל ומחשב ומכוניות הן חלק ממנה.
אבל גם שם הדברים כבר משתנים. שלשום, כשנסענו לסוסיא לסדנת החביצה, עצרנו לראות את הדיש של החיטה בצד הדרך. זה לא קומביין, אלא מכונת דיש שמחוברת לטרקטור. "ואיך קצרתם?" שאלתי. "בחרמש מוטורי" – ענו לי. כן, החרמש של הגננים, שעובד על בנזין , מחליף את המגל הידני. הקוצר לא צריך להתכופף, וחוט הפלסטיק עושה עבורו את העבודה במקום הנפת הזרוע עם המגל. ואחר כך, בסדנא בסוסיא ציפתה לי הפתעה נוספת. וידאד בנתה טאבון חדש, והציבה אותו על ערימת אבנים, כך שהוא יהיה מוגבה. ויש להן שם עכשיו גם כסאות פלסטיק, וספות, ואת האוכל בסוף הסדנא היא הניחה על שולחן קטן. (בשנים קודמות ישבנו על הארץ, ואם היו כסאות – זה היה משהו נדיר, שהביאו עבור אלו שהתקשו לשבת נמוך).
 בתמונה אפשר לראות את התבן שיוצא ממכונת הדיש בצד אחד. בצד השני יוצאים הגרעינים ונאספים ידנית אל שקים.
זה אולי לא נשמע כל כך מהפכני, אבל בעיני זה כן. זה שינוי ממשי של הגוף ושל התודעה. התרחקות מהקרקע. עלייה לגובה. את סיר הלבן שמנו על הגז, ולא על מדורה. נראה כאילו עלייה ברמת החיים מסומלת גם בעלייה פיסית מהאדמה. יש מחשבה על הנוחות של העובדת, האופה, החובצת. המשאבה החשמלית, אף שהלחץ שלה נמוך, מצליחה לשאוב את המים מהבור, ולהזרימו לברז שנמצא בתוך הבית, ואפילו בית שימוש עם בור ספיגה יש – בתוך הבית ממש.
עבור הנשים זהו שינוי ענק! מי שהיתה צריכה ללכת פעמים רבות ביום לשאוב מים מהבור ולסחוב את הדליים הכבדים כמה מאות מטרים אל הבית או אל השקתות לבהמות בלי ספק מרגישה אותו בכל שריר בגופה.
בפעם האחרונה שביקרתי שם וידאד סיפרה לי שהרבה נשים הפסיקו להשתמש בטאבון בשנים האחרונות. את המחבצה הידנית הן נטשו כבר לפני חמש – שש שנים אם לא יותר. ועדיין – העדרים יוצאים למרעה, הנשים חובצות ומכינות זיבדה וסמנה וג'עג'יל, ומי שיכול, ושעדיין יש לו פיסת אדמה מגדל חיטה ושעורה, וכרסנה לכבשים.
מי שמגיע/ה לשם עכשיו, מבלי להכיר את מה שהיה שם קודם, עדיין יכול/ה להרגיש שהגיע/ה לחו"ל, או לפחות – למציאות שונה מאד מאד מהמוכרת במחוזותינו.
|
|
אז הנה שתי הזדמנויות לחוויה נדירה
|
|
|
בשבת ה-11 ביוני – סדנא נוספת בסוסיא, ללימוד על מוצרי החלב המסורתיים, חביצה במחבצת עור – כזו שמן הסתם כבר אי אפשר יהיה לראות עוד כמה שנים, אפייה בטאבון המוגבה של וידאד, שעושה את אותה עבודה כמו של הטאבון שעל הארץ – שוב – משהו שכבר כמעט ואי אפשר לראות, וטעימה של זיבדה, ג'ירג'יב, ראייב ושנינה.
כן כן… גם את וגם אתה – יכולים לנסות לחבוץ.קבוצות בנות 10-15 א/נשים המעוניינים/ות בסיור בתאריך אחר – בשמחה! פנו אלי ונתאם. (עד סוף יוני, אחר כך החלב מתמעט)
|
|
סיור חדש – הכנת סמנה בלדייה ואוכל בדואי אופייני
|
|
|
סמנה היא חמאת צאן מזוקקת, שנשמרת ללא קירור. זהו אחד ממוצרי החלב היוקרתיים, וגם הטעימים. בדרך להכנתה נוצר מאכל מיוחד, שנקרא גושדה או מועה, תלוי את מי נשאל.
הסמנה וגם העפיג (הלבן המיובש – אותה גבינה מלוחה קשה כאבן) משמשים במאכלים הבדואיים הטיפוסיים, שהיום גם הם כבר לא כל כך נפוצים ומוכרים, בטח שלא אצלנו, היהודים/ות.
סמנה זה לא משהו שאפשר לעשות כל יום. אז זה הולך להיות ארוע.
לארוע הכנת הסמנה צירפנו גם את אפיית פיתות הסאג' האופייניות לבדואיות, ואת הכנת המאכל שנקרא "רשוף".
אז ב21 ביוני אחר הצהריים נתארח אצל משפחה בדואית מהבדואים של מדבר יהודה/ דרום הר חברון. נכין ביחד סמנה, פיתות ורשוף. נאכל כמובן גם את המועה. יהיה מעניין וטעים!
הפרטים כאן: https://www.old-crafts.co.il/1Aq
|
|
למי שלא יכול/ה להגיע לסיורים אבל רוצה לקנות מהמוצרים
|
|
|
קניתי מהם כמות נכבדת של לבן יבש, כדי לעזור במכירתו. חלק גדול ממנו נמצא בפרדס חנה, אצל גור רתם, וחלק אצלי. מי שרוצה לקנות מוזמנ/ת לפנות אלינו. אל גור צריך להגיע פיסית ולקחת. אני מוכנה גם לשלוח בדואר, אבל בכמות של קילו מינימום. המחיר של קילו הוא 70 ש"ח. הטלפון של גור: 054-234-3966 הטלפון שלי – 04-6708184 ואפשר במייל yonitcrystal@gmail.com בסיור הסמנה נוכל לקנות גם סמנה למי שי/תזמין, אבל את זה כמובן שאי אפשר לשלוח בדואר. אז רק אם תוכלו להגיע לקחת.
השימוש במטבח הישראלי בלבן היבש יכול להיות כתוספת נהדרת לסלט עם עגבניות, כתוספת נהדרת לפסטה ולתפוחי אדמה, במקום פרמזן בפסטו ובממרחים ירוקים אחרים
וליצירתיים/ות שבבשלנים/ות – כמרק לבישול של כל מה שתרצו. אנחנו משתמשים בכמה קילוגרמים טובים בכל שנה
.
|
|
ו... סדנת הכובעים בגולן זו השנה ה-14!!!
|
|
|
מה להגיד?
אני מתמידה… לפעמים זה מפתיע אותי. אבל כן.
מאז 2008 כל שנה ביום הששי הראשון של חודש יולי
אני מקיימת סדנא לקליעת כובעים במעיינות עדן בגולן.
אין כמו רגליים במים הקרים, ידיים עובדות ואזניים קשובות לפיכפוך…(ולהסברים שלי).
היו כמה שנים שקיימנו את הסדנא באותו מקום פעמיים. כמובן שהיא התקיימה גם במקומות אחרים.
נראה לי שכבר מאות א/נשים חובשים/ות לראשיהם/ן כובעי סוף שלימדתי אותם/ן לקלוע…
אז גם השנה!
הפרטים כאן: https://www.old-crafts.co.il/qQ
כל הקודמ/ת להירשם זוכה, אבל אם יהיה ביקוש רב אולי נקיים אותה שוב באותו מקום
|
|
כמו תמיד, אני מזמינה יחידים/ות, זוגות וקבוצות קטנות להגיע אלי לסדנא פרטית.
בסדנא פרטית אתם/ן יכולים לבקש ללמוד מה שמתאים לכם/ן.
זה רגוע ומרגיע, ומרגיש לי שזה כל כך נחוץ עכשיו בעולם, הירגעות כזאת, בשקט ובטבע. אנחנו יושבים/ות מתחת לעץ הפיקוס, במרחב מקסים, או, אם זה בערב, באוהל הקליעה המרשים שלי, וזה ממש כיף. המגוון של מה שאני מציעה הוא גדול, ואפשר להתייעץ איתי ולהתאים את הסדנא בדיוק לצורך שלכם/ן.

|
|
חג שבועות נפלא, ולמי שפספס/ה –
|
|
|
אני משאירה כאן את הקישור לסרטון המוצלח למדי שעשו עלי בכלכליסט. מקווה שתהנו.
כדי לצפות עליכם/ן להקיש על התמונה, וזה אמור להוביל אתכם/ן ליו-טיוב…
|
|
אשמח כמובן לשיתופים של הסרטון, ובכל מקרה אשמח לתגובות, אפשר במייל yonitcrystal@gmail.com
|
|
|
|